Η Φλώρινα, πρωτεύουσα του Νομού Φλώρινας, είναι μια όμορφη πόλη σε υψόμετρο 680 μέτρων, που την διασχίζει ο ποταμός Σακουλέβας. Είναι μια πόλη πνιγμένη στο απαλό πράσινο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί στα γραφικά δρομάκια της πόλης, να κάνει ένα μοναδικό περίπατο στο ποτάμι με τα πανέμορφα παλιά κτίρια, χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα και να περπατήσει μέσα στα πανέμορφα δάση, που περιβάλλουν την πόλη. Το χειμώνα τον περιμένουν οι χιονοδρομικές πίστες, για να χαρεί το χιόνι και τον καθαρό αέρα του βουνού. Μετά από μια μέρα στο βουνό τον περιμένουν οι γραφικές ταβέρνες τις πόλης και των γύρω χωριών, για ν' απολαύσει παραδοσιακές νοστιμιές και θαυμάσιο κρασί που παράγεται στο Αμύνταιο από αμπελώνες της περιοχής.


Αρχίζοντας από την πρωτεύουσα πόλη της Φλώρινας γνωρίζεις έναν τόπο στο βαθμό που δεν το περιμένεις. Ο περίπατος στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα , με τα πολυάριθμα εργαστήρια ντόπιων καλλιτεχνών, ανάμεσα στα Μακεδονίτικα και νεοκλασικά σπίτια, και η Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα προσφέρουν μια πρώτη γεύση από την Φλώρινα του περασμένου και τρέχοντος αιώνα.


Η παραποτάμια περιοχή της πόλης (παλαιά Φλώρινα ) ήταν το ιστορικό , εμπορικό και κοινωνικό κέντρο για πολλά έτη πριν. Η αρμονική συμβίωση παραδοσιακών Μακεδονίτικων - νεοκλασικών σπιτιών αποτέλεσε ένα παραδοσιακό οικιστικό σύνολο Ανατολικά της πόλης στο αρχαιολογικό μουσείο, πλησίον σταθμού του Ο.Σ.Ε., θα αντικρίσει την Ιστορία του τόπου από τα Ελληνιστικά-Βυζαντινά έτη.


Η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερη ποικιλομορφία και εκπληκτικές εναλλαγές. Πανύψηλα βουνά, ποτάμια, πυκνά δάση από δρυς και οξυές, σε συνδυασμό με μοναδικούς υγροβιότοπους με πλούσια φυσική βλάστηση συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλου κάλους, στο οποίο η ανθρώπινη παρέμβαση είναι μηδενική. Είναι η περιοχή με τις περισσότερες και ωραιότερες λίμνες τις χώρας. Σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά στον Ευρωπαϊκό χώρο, συμπληρώνουν την ιδιαίτερη οικολογική και αισθητική αξία της περιοχής. Αρχαιολογικά, ιστορικά ευρήματα από την προϊστορική εποχή, ερείπια, δείγματα της ύπαρξης παλαιότερων πολιτισμών, βυζαντινοί ναοί, οι μοναδικές βραχογραφίες και τα ασκηταριά των Πρεσπών σε συνδυασμό με διατηρητέους οικισμούς και πανέμορφα χωριά με παραδοσιακά κτίσματα, καταφύγιο θηραμάτων, δείγματα της οικολογικής ευαισθησίας των κατοίκων είναι πόλοι τουριστικής έλξης και προσελκύουν κάθε χρόνο πολυάριθμους επισκέπτες.


Η φύση κάθε εποχή προσφέρει απλόχερα κάτι ξεχωριστό και κρατά τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά και χρώματα. Το χειμώνα , τα κατάλευκα χιονισμένα τοπία .Την 'νοιξη και το καλοκαίρι τα καταπράσινα δάση , τα πολύχρωμα λουλουδάκια μα κυρίως το δροσερό κλίμα. Το φθινόπωρο μέσα σε μία πανδαισία χρωμάτων μπορεί κανείς να απολαύσει τους ποικίλους χρωματισμούς των δένδρων που από πράσινα σταδιακά γίνονται καφέ κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα έως να φυλλοβολήσουν και με γυμνά κλαδιά να υποδεχθούν το πρώτο χειμωνιάτικο χιόνι.