Κουφονήσια, Πάνω Κουφονήσι, Μικρές ΚυκλάδεςΤα Κουφονήσια βρίσκονται στις μικρές Κυκλάδες, ένα σύμπλεγμα από μικρά νησάκια ανατολικά της Νάξου. Τα Κουφονήσια αποτελούνται από δύο νησιά, το Πάνω και το Κάτω Κουφονήσι. Μόνο το Πάνω Κουφονήσι κατοικείται, ενώ το Κάτω Κουφονήσι προσφέρεται για ημερήσιες εκδρομές. Τα Κουφονήσια αποτελούν ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να απολαύσουν την θάλασσα και τη νησιώτικη ατμόσφαιρα. Το ήμερο, σχεδόν πεδινό τοπίο και οι χρυσαφένιες παραλίες προσελκύουν τους παραθεριστές.



Η παραλία του μοναδικού χωριού βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι και έχει γαλάζια νερά και ψιλή άμμο. Ακολουθώντας παραθαλάσσια διαδρομή ανατολικά της παραλίας του χωριού, θα συναντήσετε πλήθος άλλων παραλιών, όλες με γαλανά νερά που βαθαίνουν σιγά-σιγά και ακίνδυνα και ψιλή άμμο. Η Χαροκόπου, η Πούντα, ο Φανός, το Πορί, παραλίες που θα σας μείνουν αξέχαστες, παραλίες που μια συναγωνίζεται την άλλη στην φυσική ομορφιά. Από το Πορί (που είναι και η τελευταία παραλία ανατολικά), ξεκινάει ένας εσωτερικός δρόμος που οδηγεί στο λιμάνι. Η θέα στην θάλασσα και τα γύρω νησιά είναι μοναδική.



Στα Κουφονήσια θα απολαύσετε την ησυχία και όλες τις ανέσεις ενός δημοφιλούς προορισμού. Ξεκούραση, χαλαρή απόλαυση, μια αίσθηση απόδρασης από την καθημερινότητα, χαρακτηρίζει τη διαμονή στο νησί.



Εκδρομικά καραβάκια ξεκινούν από το λιμάνι και σταματούν στις περισσότερες παραλίες του νησιού συμπεριλαμβανομένου και του Κάτω Κουφονησιου. Ημερήσιες αποδράσεις στα γειτονικά νησιά (Ηρακλειά, Σχοινούσα) είναι εφικτές κάποιες ημέρες της εβδομάδας με τα πλοία της γραμμής.



Τα Κουφονήσια κατοικούνται αδειάλειπτα από την Προϊστορική Εποχή. Ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή Επάνω Μύλοι, έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα των πρώιμων φάσεων του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Το σημαντικότερο ίσως εύρημα είναι το τηγανόσχημο εννεάκτινο αστέρι. Άλλη ανασκαφή στο νότιο άκρο της ανατολικής ακτής, έφερε στο φως αυρήματα Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων. Στη διάρκεια των αιώνων τα Κουφονήσια έγιναν το μήλο της έριδος για πάρα πολλούς πειρατές και άλλαξαν χέρια ανάμεσα σε Τούρκους και Λατίνους. Απελευθερώθηκαν με την Επανάσταση του 1821.